Μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτερα κομματικά στελέχη, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπογράμμισαν επίσης, ότι κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, «θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε» και πως «όλα αυτά που ακούγονται είναι περί όνου σκιάς».

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι δεν θα επιλέξει fast track διαδικασίες και ότι θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι η Συμφωνία θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στις αρμόδιες επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής προς κύρωση τονίζοντας ότι «θα υπάρχει πλήρης άνεση να μιλήσουμε όλοι μας».

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διαμόρφωσε ένα καθαρό πολιτικό ορίζοντα, και πέρα από την ψηφοφορία που επίκειται για τη συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση έχει πια ελεύθερο τον δρόμο για να ολοκληρώσει το συνολικό έργο της» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος.

«Δεν βιαζόμαστε. Θέλουμε να γίνει εξαντλητική συζήτηση, για να πάρουν όλοι καθαρή θέση, με γνώση των πραγματικών ρυθμίσεων και των πραγματικών συμφωνηθέντων» τόνισε.

Αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση, είπε ότι «στην ουσία κατεδάφισε την οποιαδήποτε αμφιβολία για το εάν και κατά πόσο, τα επιχειρήματα της ΝΔ στέκουν. Έχουμε εκ μέρους των γειτόνων μας μια σαφή διατύπωση που λέει ότι η ερμηνεία της συμφωνίας ότι ο όρος citizen με κανένα τρόπο δεν προκαταλαμβάνει την εθνικότητα και ότι η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών».

«Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι. Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων. Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες» αναφέρεται από την κυβέρνηση.

Από το Μαξίμου ενημέρωσαν επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν.

Debate: Run, Kyriakos, run…

Μετά τον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη για διεξοδική συζήτηση και πρότεινε debate για το θέμα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Η Ν.Δ. αρνήθηκε, μετά τις δηλώσεις στελεχών,  και επίσημα με ανακοίνωσή της το βράδυ της Πέμπτης. Καταδίκασε μάλιστα ως «επικοινωνιακή» την επιλογή του debate.

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια»

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετβαντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα.

Η ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019.

Τέλος, όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών» ήταν η απάντηση του Μαξίμου στην άρνηση της Ν.Δ.

Τα λαγωνικά της ΝΔ βρήκαν νέο τροπάρι

«Μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία» των Πρεσπών, ανέφεραν χτες, Πέμπτη, κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε non paper της ΝΔ με το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αρχίζει νέο τροπάρι, ότι δήθεν εκχωρούμε λαό…». (αναλυτικά εδώ)

Αναταράξεις

Αναταράξεις δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό στα μικρότερα κόμματα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΦ. Γεννηματά διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία, αλλά απείλησε με συνέπειες και  υποστήριξε ότι «η συνείδηση βουλευτών και στελεχών είναι σημαντικότερα από την πειθαρχία».

Η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτών του Ποταμιού με τη συμμετοχή και των ευρωβουλευτών Μ. Κύρκου και Γ. Γραμματικάκη, αποφάσισε ότι κομματική πειθαρχία θα υπάρχει μόνο στην περίπτωση ψηφοφορίας για εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις. Προς το «ναι» κλίνουν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός, ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν «όχι», αλλά διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από την ΚΟ.

Την παραίτηση της από τους ΑΝΕΛ γνωστοποίησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη ενώ διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ οι Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Την εκστρατεία εκφοβισμών και απειλών κατά βουλευτών που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας καλύπτει πολιτικά η Ν.Δ., παρόλο που μεμονωμένες φωνές την καταδικάζουν.

Τέλος συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου αναμένεται να καταφτάσουν στην Αθήνα λεωφορεία με διαδηλωτές από όλη τη χώρα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί